Obsah
jídelníček 19.5.-23.5.2025
jídelníček 26.5.-30.5.2025
PROJEKTOVÝ DEN
Páteční projektový den s názvem „Chutě tří zemí“ spojil žáky 5. a 9. třídy, kteří se pod vedením I. Deverové a V. Nezdařilové rozdělili do tří smíšených skupin. Každá skupina se věnovala jedné ze tří evropských kuchyní – francouzské, italské a anglické.
Ve francouzské kuchyni si žáci vyzkoušeli přípravu tradičního quiche – slaného koláče, známých crêpes, tedy tenkých palačinek, které si mohli dochutit rozvarem z ovoce.
Druhá skupina se ponořila do italské kuchyně. Společně připravili klasické špagety carbonara, které sklidily velký úspěch. Na závěr si pochutnali na sladkém dezertu tiramisu.
Třetí skupina se věnovala anglické kuchyni. Žáci upekli cheddarové rohlíky a také připravili typickou anglickou snídani, která obsahovala fazole, vejce a klobásu.
Součástí projektového dne byla i spolupráce s jídelnou, kde byl speciálně upravený jídelníček laděný do mezinárodního stylu. Na obědě si žáci pochutnali na ruském boršči, holandském řízku a kalifornském salátu.
Celý den se nesl v duchu spolupráce, objevování nových chutí a zábavy. Žáci si nejen vyzkoušeli vaření typických pokrmů tří různých zemí, ale dozvěděli se také zajímavosti o jejich kulinářských tradicích.
Ukázka jídel z naší školní kuchyně :-)